Lekker te voet van de Velveken naar het Zwaarvoerdersspoor. Sinds deze namiddag kunnen wandelaars weer ongehinderd van het Zwaarvoerdersspoor (achter Thomas More) naar de Velveken in Larum stappen.

Trage weg 293, die officieel op het kadaster voorkomt en een aangename binnenweg vormt tussen die twee zuidwestelijk lopende assen, was helemaal dichtgegroeid met woekerend onkruid en dus totaal onbruikbaar. De trage weg werd vandaag opnieuw 'proper gezet' en is zeker voor een paar maanden alweer de bewandelbaarheid zelve.

Trage weg 293 is ongeveer 500 m lang en loopt tussen de velden, van het Zwaarvoerdersspoor achter de hogeschool Thomas More in Geel naar de Velveken, een van de belangrijkste straten van Larum.

Het is een lommerrijke, idyllische wegel, omrand met hoge populieren en dikke eiken. Het is vooral een binnenweg voor wie op een snelle en rustige manier van Larum naar de zuidkant van Geel-centrum wil, of omgekeerd.

Tot in december 2015 was een volledige doorgang nog mogelijk, maar daarna verloederde de wegel en kregen netels en bramen er langzaam de overhand. Als gevolg daarvan nam het gebruik van de weg nog sterker af, waardoor het woekerend onkruid er nog meer de vrije hand kreeg.

Het was duidelijk dat daar eens goed aan gewerkt moest worden, en dat gebeurde vandaag. Een vijfkoppige ploeg van de Brugpartij, waaronder drie Larumnaars, sloeg de hand aan de bosmaaier, de heggeschaar, de grasmaaier en de boomzaag. Ze slaagden er met dat materiaal in de trage weg op minder dan een dag over zijn volledige lengte weer perfect begaanbaar te maken.

"We hopen nu dat de mensen van Larum, zeker ook de kinderen, de trage weg weer gaan gebruiken", zegt Greet Bakelants, die in Larum betrokken is bij de Werkgroep Trage Wegen. "Want hoe meer je zo'n weg gebruikt, hoe minder snel hij weer overwoekerd geraakt."

Daarnaast hopen de promotoren van dit soort wegen dat het stadsbestuur er twee of drie keer per jaar een simpele onderhoudsbeurt zou willen organiseren. Met het geschikte materiaal is dat een kwestie van een paar uurtjes.

Camping Brug

Het opnieuw vrijmaken van trage weg 293 kadert in Camping Brug, een initiatief van de Brugpartij in de Geelse deeldorpen. Lijsttrekker Dirk Kennis en andere mensen van de Brugpartij slaan van zondag 29 juli t.e.m. maandag 13 augustus hun tenten (lees: mobilhomes) op in elk dorp.

Ze verblijven er twee nachten en drie dagen, om zoveel mogelijk over het leven in die dorpen te weten te komen. Daarbij proberen ze zich ook nuttig te maken, en in Larum is dat alvast gelukt. "Larum is nog een levend dorp met goede voorzieningen", aldus Dirk Kennis. "Het bankkantoor verdwijnt deze maand wel, maar de bankautomaat blijft tenminste. En er hoeft nu in elk geval geen brug meer gebouwd te worden tussen de Velveken en het Zwaarvoerdersspoor. Het was er aangenaam werken, het is er nog aangenamer wandelen!"

Naast trage weg 293 lopen er nog twee rechtstreekse verbindingen tussen de beide straten, maar geen daarvan is verhard. Daardoor is de verbinding voor fietsers lastig, maar voor voetgangers dus weer vlot.